Ужилване и ухапване от насекоми*

Често срещан проблем през лятото са ужилванията или ухапванията от различни насекоми (комари, оси, пчели, кърлежи и т.н.)

В областта на ухапването бързо се появява зачервяване и подуване на кожата, което сърби и / или боли. Често на мястото на проникване на хоботчето или жилото на насекомото се образува мехурче.

Ухапването от кърлеж  трябва да се третира с повишено внимание, защото кърлежите могат да бъдат преносители на т.нар. Лаймска болест, която започва подмолно само със зачервяване на мястото на ухапването и общо неразположение, но нелекувана може да причини сериозни усложненията от страна на нервната и сърдечно – съдовата система. За да се предотврати това, кърлежът трябва да се извади внимателно (по възможност от лекар), да се запази и даде за изследване в специализирана лаборатория (за София това е лабораторията на Националния институт по заразни и паразитни болести). Там ще се установи дали кърлежът е преносител на заразна болест и ако е така, ще се препоръча подходящо профилактично лечение.

Ухапването от комар е най-баналният летен проблем, но при алергичните хора и малките деца, често има силна локална реакция, която създава значителен дискомфорт.

Kои са хомеопатичните медикаменти, намиращи най-широко приложение в профилактиката и лечението на ужилванията от насекоми?

- Apis mellifica 15 или 30 СН е хомеопатичното лекарство, което със сигурност се използва най-често при ухапване или ужилване от насекоми. Показание за използването на Apis mellifica е бързата поява на оток на кожата и подлежащата съединителна тъкан на мястото на ухапването. Кожата е с розов цвят, сърби и пари, като тези оплаквания се подобряват при поставяне на студен компрес на засегнатото място. Ефектът на Apis mellifica се проявява бързо, но е краткотраен и поради това се препоръчва да се приемат по 5 гранули от медикамента на всеки 10-15 минути през първите 1-2 часа от ухапването/ужилването, след което приемите постепенно да започнат да се разреждат.

- Често при ухапване/ужилване от насекоми, ефектът на Apis mellifica се допълва от Ledum palustre 5 или 9 СН. При ужилване, той се приема 4 до 6 пъти дневно по 5 гранули.

Когато насекомите Ви "обичат", можете да приемате Ledum palustre 9 СН, ежедневно, по 5 гранули, през цялото лято или през рисковия период. Това ще отблъсква насекомите. 

- Urtica urens 9 СН даваме, когато последващите ухапването или ужилването оплаквания, наподобяват тези от "ужилване" с коприва – поява на оток, боцкане и парене, които за разлика от Apis mellifiсa, се подобряват от топли компреси. Дозира се по 5 гранули на всеки 10-15 минути през първите 1-2 часа от ужилването и с настъпване на подобрение, приемите постепенно се разреждат.

- Arsenicum album 9 СН, по 5 гранули 3-4 пъти дневно, изполваме при парещ обрив, подобряващ се от топъл компрес и влошаващ се през нощта. Допълнителни показания за използване на този медикамент са силната тревога и възбуда на засегнатия.

- Rhus toxicodendron 9 СН , по 5 гранули 3-4 пъти дневно, се препоръчва при поява на мястото на ухапването или ужилването на мехурчета, изпълнени с водниста, бистра течност, разположени върху зачервена и силно сърбяща основа. Често сърбежът се подобрява от топъл компрес.

- Ranunculus bulbosus 9 СН се предпочита пред Rhus tohicodendron, когато ухапването или ужилването са довели до образуване на тъмно синкави, сърбящи и парещи мехурчета с кръвенисто съдържимо.

- Cantharis vesicatoria 9 СН, по 5 гранули 3-4 пъти дневно, е много ефикасен при образуването на големи, парещи и сърбящи мехури, или при сливане на по-малките мехурчета.

* Предложената тук информация не цели и не може да замести лекарската консултация