Сенна хрема *

Първо описание на сенната хрема се открива в трудовете на Гален. През 1819 г., английският лекар Джон Босток прави официално съобщение в Лондонското медико - хирургическо дружество, в което описва заболяването и го нарича сенна хрема. През 1873 г., неговият сънародник д-р Блекли представя първите убедителни доказателства, че тя се дължи на цветния прашец.

Днес съществуват множество алопатични медикаменти, които в една или друга степен, потискат проявите на сенната хрема, но повечето от тях имат значителни странични ефекти (особено при продължителна употреба).

Съвсем различен, напълно безвреден и лишен от странични ефекти  подход в лечението на сенната хрема, предлага хомеопатията.  В унисон с нейния принцип “подобното се лекува с подобно”, тя препоръчва използването, в многократно разреждане, на вещества,  които в неразреден вид биха могли да причинят оплаквания, подобни на тези, които лекуваме. 

Ето и някои от най-често използваните хомеопатични медикаменти при сенна хрема:
 •  Allium cepa – при сълзене от очите и обилна, водниста, пареща хрема, съпроводена от често кихане;
 • Euphrasia – при обилно, дразнещо сълзене от очите, съпътствано от силно зачервяване на роговицата и конюнктивите и дори от възпаление и оток на клепачите;
 • Naphtalinum – при силно дразнещо сълзене от очите и секрети от носа, съпроводени от спастична кашлица;
 • Arsenucum album – при много силно зачервяване на очите и на носната лигавица, съпроводено от чувство за парене;
 • Sabadilla – при кихане и секреция от носа, придружени със свръхчувствителност към миризма на цветя и чувство за гъделичкане по свода на небцето;
 • Apis mellifica – при запушване на носа, дължащо се на оток на носната лигавица, оток на конюнктивите и клепачите (клинични проучвания “in vitro” са доказали, че Apis mellifica стабилизира мембраните на мастоцитите и базофилите, чиято дегранулация има ключова роля в протичането на алергичната реакция).
В зависимост от степента на изразеност на алергичните симптоми от гореизброените медикаменти се приемат по 5 гранули 2-6 пъти дневно в разреждане 5 или 9 СН (единствено за Apis mellifica е препоръчително разреждането да бъде 15 СН ).

Добре е профилактиката на сенната хрема да започне поне месец преди сезона на изява на заболяването. Тя се осъществява с комбинация, включваща някои от представените по-горе медикаменти, Pollens в разреждане 15 CH, както и подбран, в зависимост от индивидуалните особености на пациента, медикамент за модулиране на цялостната реактивност на организма.

Практични съвети за страдащите от сенна хрема:
 
 • Избягвайте излизането навън при наличие на силен вятър. Той вдига алергизиращите растителни частици във въздуха и улеснява попадането им в горните дихателни пътища и върху лигавицата на очите. От тази гледна точка най-полезни са разходките в тихо време и след дъжд.
 • Избягвайте поляните с цветя и зоните със силна промишлена замърсеност на въздуха.
 • Плискайте по-често лицето си със студена вода. По този начин своевременно ще отстранявате от лицето и очите си попадналия върху тях цветен прашец.
 • По възможност инсталирайте на прозорците за проветряване на стайните помещения мрежи, които ще спират проникването във вашия дом на алергизиращите растителни частици.
 • Карайте колата си с плътно затворени прозорци, за да предотвратите попадането на цветен прашец в купето.
 • По-често правете влажно почистване на пода.
 • По дрехите, с които излизате навън, често полепва цветен прашец и поради тази причина те в никакъв случай не бива да се държат в дневните помещения или в спалните.
 • По-често мийте косата си, по която също полепват алергизиращите частици.
 • Не дръжте цветя в стаите
 • Избягвайте консумацията на пчелен мед и пиенето на билкови чайове.
Приемайте ежедневно витамин С. Това ще спомогне за увеличаване на противоалергичната защита на организма. Със същата цел е препоръчително да се пият и таблетки, съдържащи калций и магнезий. Един добър комбиниран препарат, съдържащ всички гореизброени витамини и микроелементи (без друг аналог на българския пазар) е Антиалергия Комплекс (USA Laboratories) -  приемането на 1 до 2 капсули дневно е отлично допълнение към основната противоалергична терапия.
* Предложената тук информация не цели и не може да замести лекарската консултация


Comments