Разстройство и повръщане*

Едни от най-често срещаните летни проблеми са разстройството и повръщането.

Причините за тях най-често са грешки в диетата, вирусни или бактериални инфекции. Независимо от причината, хомеопатичните медикаменти биха могли да бъдат полезни като основна или като спомагателна терапия (в зависимост от причинителя на оплакванията и състоянието на пациента).

Основните хомеопатични лекарства, които използваме при разстройство и повръщане са следните:

Arsenicum album 9 СН – използваме при парещи, зловонни изпражнения, особено ако подозираме, че появата на диарията е свързана с консумация на не особено сигурна, не особено прясна или недобре съхранявана храна.
Podophyllum peltatum 9 CH – подходящ е при обилни изпражнения, болезнени колики или когато диарията е отключена след преяждане с плодове или при никнене на зъбки.
Baptisia tinctoria 9 CH – когато освен разстройството има и повишена температура, коремни болки, болки по мускулите и в очните ябълки или иначе казано при картината на т.нар. „чревен грип“
Aloe socotrina 9 CH – при „сфинктерна недостатъчност“– т.е., когато болният се изпуска, преди да успее да стигне до тоалетната.
Ipeca 9 CH – при гадене и повръщане, когато гаденето НЕ се подобрява след повръщане.
Nux vomica 9 CH – при гадене и повръщане, когато гаденето се облекчава след като повръщане.

Гореизброени медикаменти могат да се приемат самостоятелно или да се съчетават, като се приемат по 5 гранули от избраните медикаменти, след всяко диарично изхождане и/или повръщане.

Ако повръщането е много изразено и трудно се поема каквото е да е през устата, можете да приложите свещичка VomitusHeel.   
За повръщането може да помогне и сиропче или ампула за пиене Натриев цитрат.

Magnesia phosphorica 9 CH се препоръчва при всички случаи, когато горните оплаквания са придружени от коликообразни болки в корема, облекчаващи се при превиване на две или при силно притискане на болезнената зона. При силна болка могат да се приемат по 5 гранули на всеки 15 минути, като приемите се разреждат при подобрение. Подобен ефект има и Colocynthis 9 CH, приложен в същата доза.

Можем да противодействаме на настъпващото обезводняване и отпадналост с помощта на медикамента China rubra 9 CH в дозировка 3 пъти по 5 гранули. Разбира се, само това не е достатъчно за преодоляване на обезводняването. Приемат се много течности (не е подходящо използването на подсладени или богати на фибри сокове, защото те могат да усилят диарията). Много важно е да се възстанови и нарушения електролитен баланс, защото при разстройство и повръщане се губят много минерали, важни за правилното функциониране на организма (включително за сърдечната дейност и перисталтиката). Тези минерали се доставят на организма с помощта на прахчетата Хидратин алфа. Малко са хората, които харесват вкуса на разтворения Хидратин алфа, затова не насилвайте себе си или детето за поемане на разтвореното прахче наведнъж – приемайте го начесто, по малко, за да не провокирате допълнително повръщане.

Когато разстройството предизвиква подсичане и възпаление на седалището, може да се помогне с Croton tiglium 9 СН в дозировка: 3 пъти по 5 гранули, и прилагане локално на неутрален крем със съдържание на цинк.

Терапията на разстройството се допълва добре и от приложението на пробиотици.

Излишно е да казвам колко важна е диетата – лечебни детски каши, сухари, солети от най-обикновените, без добавки на вкусове, обикновени бисквити, препечени филийки, ориз, варен картоф, евентуално малко сирене или нискомаслени кисело мляко. Захранваме при поява на нормално изхождане. Захранването е много важен момент, защото ако се върнете веднага към нормалните навици за хранене, можете да хронифицирате проблема с диаричните изхождания. Най-напред се включват сирене, кашкавал, варено яйце. Следва нетлъсто месо, плодове и чак след това вече можем да си позволим по-мазни храни, зеленчуци и сладкиши. Новите храни включваме постепенно, ден след ден и появи ли се диарично изхождане – веднага се връщаме към строгата диетата за ден-два . Ако въпреки това диаричните изхождания, макар и вече не толкова чести и обилни, се проточат във времето, можете да си помогнете с Parathyphoidinum B 15 CH в дозировка: 10 гранули еднократно седмично за период от 1 до 3 месеца.

Накрая ми се иска да кажа, че макар повечето летни разстройства и повръщания успешно да се овладяват с гореизброената стратегия за 2-3 дни, ако оплакванията се проточат във времето или са свързани с по-сериозно нарушаване на общото състояниe, непременно трябва да се потърси лекарска консултация. Тя трябва да се търси незабавно и при бебета и съвсем малки деца, при които обезводняването може да настъпи много бързо. Лекарят ще назначи системи за възстановяване на водно-електролитния баланс и микробиологично изследване на изпражненията, за да се отхвърлят потенциално по-опасните инфекции като салмонела или дизентерия. Алармиращ симптом може да бъде появата на повече слуз и особено появата на кръв в изпражненията – тогава незабавно трябва да се потърси компетентна консултация.
 
* Предложената тук информация не цели и не може да замести лекарската консултация