Прилошаване при пътуване*

„Всякой се свил в каютата си и слухти, слухти и чува как пращи целият корпус на кораба, как с бесен шум се мятат вълните и обливат дебелите валчести прозорци, чува отчаяните охкания и гърлодрания на страдаещите, чува, някоя жена изпищи, захълца и почне да „кашле“, както си казвахме ние на смях. Там някой мъж заохка, запъшка, че като захване да изригва лава, чини му се, че още малко, и този нещастник ще се раздере на две половини. Или пък някое детенце, не успее, бедното, да извика „мама“ и току се чуе един рязък звук, като че дерат холандско платно. Чува той, че горе, в салона за ядение, дрънкат вече приборите, нареждат се вкусните ядения; стомахът му се свива, но няма кураж да стане.”
Алеко Константинов „До Чикаго и назад”

Положителните емоции от ваканцията могат да бъдат помрачени от един особено чест в детската възраст проблем – прилошаване, гадене и повръщане по време на пътуване (т.нар. кинетоза). Има конвенционални медикаменти, които могат да повлияят оплакванията, но те имат потенциално сериозни странични ефекти и особено в детска възраст са или противопоказани, или се прилагат с повишено внимание. Проблемът се среща и при някои възрастни (по-уязвими са жените и особено бременните). По-склонни към прилошаване са хората, които имат проблеми с вестибуларния апарат, по-лабилна вегетативна нервна система и заболявания на стомашно-чревния тракт.
 
Прилошаването при пътуване се дължи на разнопосочните и натоварващи сигнали, които постъпват в мозъка от очите и от рецепторите за движение във вътрешното ухо. Особено зле се понасят вертикалните движения (нагоре-надолу) и затова усещането при клатушкане в кораб или яхта е много по-неприятно от това при возене с автомобил.

Конетозата има скрита и изявена форма. При скритата форма симптомите са отпадналост, слабост, сухота в устата, тежест в главата. При изразената форма към всичко гореизброено се прибавят и един или повече от следните симптоми: световъртеж, гадене, повръщане, повишено слюноотделяне, побледняване или зачервяване на кожата на лицето, студена пот,  треперене. Често явление е ускоряване на пулса, както и известно повишаване на кръвното налягане. В по-тежките случаи има неудържимо повръщане, втрисане, силна тревожност и раздразнителност. Обикновено симптомите изчезват в рамките на 15 минути след спиране на движението. Многократното пътуване с един и същ вид превозно средство в рамките на кратък период от време може да доведе до постепенно развиване на толеранс към този вид движение и прекратяване на оплакванията.

Хомеопатията предлага напълно безвредна и ефикасна алтернатива на лечение, приложима във всяка възраст. Изброените по-долу медикаменти могат да се прилагат без ограничения, включително при малки деца, бременни и кърмещи жени.

Подходящите хомеопатични медикаменти, които могат да спомогнат за преодоляване прилошаването по време на път, се определят в зависимост от специфичните характеристики на проблема. Могат да бъдат приложени много медикаменти, но най-често използваните са:
- Cocculus indicus 9 СН. За гадене, повръщане и световъртеж, съпроводени от отпадналост и чувство за мускулна слабост. Оплакванията се засилват от всяко движение, от силни миризми (особено от миризма на цигари), от преумора и безсъние. Оплакванията намаляват, когато човек се затопли.
- Tabacum 9 CH. Подходящ е, когато освен гаденето, повръщането и световъртежа са налице и повишено слюноотделяне, пребледняване, студена пот. Оплакванията се влошават от затопляне, а се подобряват на свеж въздух и при затваряне на очите.
- Petroleum 9 CH. Подходящ е при гадене, повръщане, световъртеж и главоболие. Оплакванията се подобряват при затопляне (както при Cocculus indicus), при затваряне на очите (както при Tabaccum) и след нахранване (което е характерно само за този медикамент).
- Nux vomica 9 CH. Използваме го винаги, когато повръщането води до облекчаване на гаденето.
- Ipeca 9 СН. За този медикамент мислим, когато повръщането не облекчава гаденето.
- Borax 9CH. При пътуване с кораб или самолет, когато симптомите се провокират от движение по вертикала (нагоре-надолу) и от навеждане напред.

Mедикаментът или комбинацията от медикаменти, отговарящи най-точно на оплакванията, се приемат в следната дозировка: 5 гранули преди отпътуване и после по 5 гранули при всеки пристъп на прилошаване (ако е необходимо и на всеки половин-един час).

Ако се колебаете какъв монопрепарат да използвате, можете да вземете специалитета Кокулин, който съдържа четири от гореизброените шест медикамента (без Ipeca и Borax). От него се препоръчва прием на две таблетки за смучене три пъти дневно в деня преди пътуването. Две таблетки се приемат преди отпътуването и после по две таблетки при всяка поява на оплаквания (ако е необходимо – на всеки час).
Няма разлика в дозировките за деца и възрастни. Възрастните и по-големите деца смучат или схрускват таблетките или гранулите, а за малките деца, те могат да бъдат давани разтворени в малко вода.

Допълнително облекчение на оплакванията може да се постигне и с масаж на акупресурна точка P-6. Тя се намира на вътрешната страна на предмишницата, във вдлъбнатината по средната й линия, на около 2-3 пръста над свивката на китката.

От полза могат да Ви бъдат и някои общи препоръки.
Онези, на които им прилошава при пътуване, вероятно интуитивно вече са достигнали до голяма част от изложените по-долу общи препоръки. Все пак ще напомня най-важните от тях:

- Не се хранете обилно преди пътуване и избягвайте приема на алкохол и кафе;
- Изберете предната седалка в колата, мястото над крилото на самолета или в средата на кораба, където клатушкането е най-малко;
- Избягвайте четенето или друга дейност, която изисква фокусиране на погледа върху близки предмети;
- Гледайте пътя пред себе си (а не настрани) или хоризонта. Ако това не носи облекчение, опитайте да пътувате със затворени очи;
- Избягвайте резките движения на главата;
- Избягвайте пушачите – миризмата на цигари вероятно ще усили гаденето;
- Приемът на малки количества газирани напитки, на чай от джинджифил или периодичното сдъвкване на малко парченце корен от джинджифил също може да облекчи оплакванията.

* Предложената тук информация не цели и не може да замести лекарската консултация