Нутритерапия

Нутритерапията е метод на лечение и профилактика на заболяванията с помощта на микроелементи, витамини, мастни киселини, аминокиселини и други съставки на храната. Тя възниква като наука през 30-те години на 20 век в САЩ, но нейните корени се откриват още в най-дълбока древност.

Намерени са доказателства, че преди 5 000 години китайските лекари са използвали с успех водорасли за лечение на  пациенти с гуша. В египетски папирус отпреди 3 500 години са изброени 22 състояния и заболявания, които могат да бъдат лекувани с чесън. Друг египетски папирус препоръчва в случаи на затруднения с нощното виждане да се използва масло от черен дроб. От папируса на Еберс, който датира отпреди 1 150 години разбираме, че цинковият окис и медта са били използвани от най-дълбока древност за лечение на рани и изгаряния. Бащата на медицината – Хипократ е прилагал медта за лечение на някои белодробни заболявания, а неговите сънародници са пиели вино, в което били поставяни парчета желязо за лечение на състояния, свързани с лесна уморяемост.
 
Хилядолетният лечителски опит на човечеството в съчетание с най-новите научни открития формират нутритерапията такава, каквато я познаваме днес. Природосъобразността на този метод, съчетана с изключително динамичното му развитие в последните години го прави изключително популярен и му печели милиони привърженици, както сред лекарите, така и сред пациентите.