Истини и заблуди за хомеопатията

Все повече хора избират да се доверят на хомеопатията. Но избор не се прави "на сляпо". Затова бих искала да Ви представя някои неоспорими истини и някои най-често срещани заблуди по отношение на хомеопатията.
 
Истина – хомеопатията е напълно безвреден метод на лечение. Това е така, когато я прилага добре обучен лекар. Не случайно я наричат "нежната медицина". Тя е напълно приложима дори и при бебета, бременни или кърмещи жени. Но трябва да се има предвид, че не всяко състояние е подходящо за самостоятелно хомеопатично лечение. Опитният лекар може да прецени докъде се простират възможностите на хомеопатията и кога е необходимо комбиниране с конвенционално лечение. В заключение: хомеопатията е безопасна, но не всички хомеопати са такива. Не случайно, според Закона за здравето, раздел VI, чл. 167, хомеопатия може да се практикува само от магистри по медицина и дентална медицина.
 
Заблуда - хомеопатията действа бавно. При остри състояния, с помощта на подходящите хомеопатични медикаменти, може да се постигне изключително бърз лечебен ефект. Когато се касае за хронично заболяване обаче, са необходими повече време и упоритост.

Истина – хомеопатията задейства собствените защитни механизми на организма, като по този начин го подпомага да реши възникналия здравословен проблем по възможно най-естествения и ефективен начин – не като подтиска симптомите на болестта, а като я лекува. Така е. Да вземем за пример една алергична реакция - това което обичайно ще получите като терапия от всеки лекар е медикамент, който да блокира действието на освободения от организма хистамин (субстанция, която се освобождава при алергична реакция и предизвиква нейните симптоми). В хомеопатията се ползват медикаменти, за които на клетъчно ниво е доказано, че намаляват освобождаването на хистамин при провокацията от алергени.

Заблуда -   хомеопатията действа, на принципа на плацебото – т.е. пациентът се подобрява само, защото вярва, че може да се излекува. Това не е вярно, тъй като с хомеопатично лечение се постигат много добри резултати, както при бебета и малки деца, така и при животни, при които самовнушението не играе никаква роля. Освен това през последните години се натрупаха и не малко клинични проучвания, които показват обективно, че с хомеопатични лекарства се постигат добри резултати при редица заболявания. Съществуват и лабораторни изследвания, които доказват, че под въздействието на вещества в хомеопатични разреждания, в тъканите и органите настъпват определени промени. Не случайно хомеопатичните лекарства са признати като медикаменти в рамките на Европейския съюз. Те са лекарствени продукти и според българското законодателство.

Истина
– хомеопатията може да бъде изключително ефикасна при много широк спектър от заболявания.

Заблуда - хомеопатията може да лекува всичко - от хрема, до рак. Това не е вярно -  животозастрашаващите остри заболявания, острите хирургични състояния, тежките хронични заболявания, към които спадат раковите заболявания, епилепсията, множествената склероза и други не могат да бъдат лекувани с хомеопатия. В тези случаи, хомеопатичните лекарства могат да бъдат предписвани само като допълнение към основните конвенционални медикаменти, използвани в лечението.

Истина
- хомеопатията е метод на лечение, който е абсолютно съвместим, ако това се налага, с всички други методи на лечение. Неговото приложение не изисква никаква специална диета.

Заблуда - хората, лекуващи се с хомеопатични лекарства, трябва да спазват специална диета и да спрат консумацията на кафе, шоколад, кока кола, пушенето на цигари, използването на ментова паста за зъби, ментови дъвки и бонбони. Много са хората, които избягват хомеопатичното лечение точно поради тези изисквания, но те са абсолютно неоснователни. Достатъчно е, след прием на някоя от гореизброените субстанции, да се изчаква 45-60 мин. преди да се вземе хомеопатичния медикамент.  Защо това е така ? Хомеопатичното лекарство обикновено се поставя под езика - тази област е богато кръвоснабдена и по този начин лекарството попада директно в кръвообращението. Ментата, а и други ароматни субстанции, както и цигарите, какаото, кафето, упражняват известно съдосвиващо действие, а това може да доведе до забавено или нарушено проникване на лекарството. Малко изчакване след приема им, води до отпускане на кръвоносните съдове и проблемът е решен. 
Що се отнася до комбинирането с други медикаменти - не бива да има никакви притеснения в тази насока, още повече, че поради ниското си дозиране, хомеопатичните медикаменти не влизат в лекарствени взаимодействия и не предизвикват никакви странични ефекти. 
 
Истина
- както конвенционалната медицина, така и в хомеопатията се подбират медикаменти, които влияят на симптомите на заболяването, но също така и медикаменти, които въздействат на отключващите фактори, както и на механизмите на възникване на заболяването. Към това, хомеопатите добавят и медикамент за "чувствителен тип" и/или "модус на реакция", което позволява още по-голяма персонализация на лечението (това е особено важно при лечението на хронични заболявания).
 
Заблуда - Хомеопатията не позволява смесване на медикаменти. Лечението се провежда само с едно лекарство, което е "Лекарството" за този пациент. Има хомеопати, които са привърженици на този модел, но като лекар и мислещ човек, аз го считам за неприемлив и опасно повърхностен.