Хомеопатия при възпаления на пикочния мехур (цистити)*

Според статистически проучвания при 15 % от жените периодично възникват оплаквания от често уриниране, съпроводено от парене и болка, дължаща се на възпаление на пикочния мехур и пикочните пътища. Причина за голямото разпространение на циститите сред жените е по-късата уретра при тях и близостта на нейния външен отвор до ануса. Това улеснява попадането на  нормално присъстващи в червата бактерии (най-вече Ешерихия коли) в пикочните пътища и в пикочния мехур, където тези бактерии предизвикват възпаление на лигавицата. Излагането на студ също е фактор, благоприятстващ появата на цистит.
 
При мъжете пикочните инфекции зачестяват в по-напреднала възраст, когато увеличената простатна жлеза води до затруднено изпразване на пикочния мехур. Това създава благоприятни условия за развитие на пикочни инфекции.

За възникването на цистита благоприятстват и много други фактори: евентуални аномалии на отделителната система,  запек, продължителен нервно-психически стрес, катетаризация, бременност, климакс и други. Неспазването на добра полова хигиена също предразполага към пикочни инфекции.

Когато пикочните инфекции не се лекуват правилно или остават нелекувани те могат да обхванат и бъбреците, което е потенциално опасно състояние.
 
За съжаление има пациенти, при които циститите са редовно страдание. Честите антибиотични курсове, които те провеждат не винаги дават траен лечебен резултат, а и нерядко болестотворните микроорганизми развиват резистентност към използваните антибиотици. Не са за пренебрегване и странични действия на често прилаганите антибиотични курсове върху организма. Това обяснява защо все повече пациенти се обръщат към хомеопатичния метод за лечение и профилактика на пикочните инфекции.

Тук са прядставени някои от най-често прилаганите хомеопатични медикаменти за лечение на възпалението на пикочния мехур и на пикочните пътища. Те далче не изчерпват възможностите при тази ситуация. Лекарят-хомеопат подбира онзи или онези медикаменти, които биха имали най-добър ефект в конкретния случай и преценява дали лечението може да бъде проведено самостоятелно или само ще допълни конвенционалната терапия.

Cantharis vesicatoria 9 СН е сред най-често използваните от хомеопатчини препарати за лечение на пикочните възпаления, протичащи с чести позиви за уриниране, което е съпроводено от силно парене. Болки може да има преди, по време и след уриниране, като понякога те са толкова силни, че болният човек не може да си намери място.

Arsenicum album 9 СН се прилага за лечение на цистит с много силно усещане за парене и придружаваща отпадналост. Подобрение на оплакванията настъпва от топли апликации в долната част на корема.

Mercurius corrosivus 9 CH използваме системно при т.нар. хеморагични цистити - т.е. при наличие на кръв в урината.

Sarsaparilla 9 CH e подходящ избор при цистит, възникващ на фона на камъни и/или песъчиники в бъбреците. 

Staphysagria  15 СН е хомеопатичното лекарство, което се използва за лечение на оплаквания, свързани с пикочните пътища, които възникват след повишена полова активност или след катетаризиране, като в урината не се установява бактериален причинител.

Magnesia phosphorica 9 CH се предписва при спастични болки, които в известна степен се подобряват от прегъване на две и натиск върху болезнената област.

За овладяване на острите оплаквания е препоръчително 4-6 пъти дневно да се приемат по 5 гранули от съответния медикамент или комбинация от медикаменти, с разреждане на броя на приемите при подобрение.

При възпаление, свързано с бактерията Ешерихия коли е подходящо прилагането на билкови препарати, съдържащи екстракт от червена боровинка, а всички видове възпаления на пикочния мехур, независимо от причинителя, се повлияват благоприятно от приложението на билкови препарати, съдържащи екстракт от брезови листа. 

За да може да се постигне траен успех в лечението на рецидивиращите цистити трябва да бъде изготвена индивидуална профилактична схема, съобразена не само със симптомите на пациента във фазата на възапление, но и с особеностите на неговия организъм.

* Предложената тук информация не цели и не може да замести лекарската консултация