Хомеопатия при възпалено гърло*

Възпаленията на гърлото обхващат фаринкса – т.нар. фарингит или фаринкса и сливиците – т.нар. тонзилофарингит или ангина. Възпаленията могат да се дължат както на вируси (по-честия причинител), така и на бактерии. Измежду бактериите – причинители на възпаления на гърлото, особено внимание заслужават β-хемолитичните стрептококи от група А.  Причинителите от тази група, освен възпаление на гърлото, могат да причинят и усложнения от страна на сърцето, бъбреците или ставите. Затова при установяването им, задължително се препоръчва антибиотично лечение. β-хемолитичните стрептококи от група А са най-чести във възрастта между 5 и 15 години и се срещат по-рядко при по-малките деца. Наличието им може да бъде установено чрез изследване на гърлен секрет или чрез ориентировъчното провеждане на т.нар. бърз стрептококов тест.
Хомеопатията позволява бързо и ефикасно облекчаване на симптомите на възпаленото гърло, като се прилага самостоятелно или като терапия, допълваща антибиотичното лечение и водеща до по-бързо възстановяване на болния. Трябва да се има предвид, че симптомите на ангината, причинена от β-хемолитичен стрептокок от група А също могат отлично да се повлияят  от приложението на хомеопатични медикаменти, но тъй като наличието на бактерията носи риск от усложнения, се препоръчва приложението на подходящ антибиотик (най-често от групата на пеницилините, цефалоспорините или макролидите).
Хомеопатичните препарати, намиращи приложение при възпалено гърло са много и се подбират съобразно установените при прегледа промени на фаринкса и сливиците, както и в зависимост от придружаващите симптоми на пациента (наличие и характер на температурата, промени в регионалните лимфни възли и др.). Тук ще бъдат представени най-често използваните от тях.
Belladonna 9CH предпочитаме при силно зачервени фаринкс и сливици, сухота на лигавиците, водеща до изразена жажда, вълнообразна температурна крива, достигаща и надвишаваща в пиковете си  39⁰ C.
Phytolacca  decandra 9СН е подходяща при тъмночервено гърло, сливици или небни дъги и силна болка при преглъщане, която се разпространява към основата на езика, шията, ушите. Налице е и увеличение на регионалните лимфни възли. 
Lachesis mutus 9СН използваме при яркочервени до лилавеещи фаринкс и сливици и трудно, болезнено преглъщане, което се влошава още повече при прием на топли течности или храни. Този хомеопатичен препарат е особено подходящ, ако възпаленият процес започва най-напред в лявата сливица. 
Mercurius solubilis 9СН предпочитаме при уголемени сливици с гнойни налепи и засегнато общо състояние на пациента: висока температура, нощно влошаване. При тези болни има лош дъх от устата, повишено слюноотделяне, оточен език, изразено увеличение на регионалните лимфни възли.

Гореизброените медикаменти могат да се изписват самостоятелно или да се съчетават помежду си. Обичайното им дозиране в острата фаза е между 3 и 6 пъти на ден по 5 гранули за смучене. Колкото по-изразени са симптомите, толкова по-чести са приемите.

При колебание в избора на подходящия медикамент, може да се използва комбинирания хомеопатичен препарат Хомеожен 9. Той се дозира по 1 таблетка за смучене на всеки час (за малките деца таблетките може да се разтварят в малко вода), с разреждане на приемите при подобрение.

Моята препоръка е да не провеждате самолечение при ангина. Трябва да се направи преглед от лекар, който да прецени необходимо ли е вземането на гърлен секрет и как точно да се лекува пациента.

При често рецидивиращи възпаления на гърлото, опитният лекар-хомеопат може да изготви индивидуална профилактична схема, която да разкъса порочния кръг на непрестанно повтарящите се боледувания.

* Представената информация не цели и не може да замести лекарската консултация