Хомеопатия при варицела *

Варицелата е силно заразно, остро инфекциозно заболяване, причиняващо се от вируса Varicella-Zoster и протичащо с характерен мехурчест обрив.
Заразяването става по въздушно-капков път.

Болестта се проявява средно две седмици (между 10 и 23 дни) след контакт със заразоносителя. Тя започва неспецифично - с висока температура, възпаление на гърлото, хрема, леко възпаление на очите. Първоначално може да се появи ситен, червеникав обрив (rush) по предмишниците, раменния пояс и под пъпната хоризонтала (като бански гащета). Следва и появата на същинския обрив (понякога болестта стартира направо с него). Той се разпростира по кожата на лицето, окосмената част на главата и трупа, по-малко интензивен е по крайниците и почти не се открива по дланите. Първоначално се състои от единични червени, надигнати участъци с големина на лещено зърно, но бързо се образуват и характерните, изпълнени с бистро съдържимо мехурчета. След 12-24 часа съдържимото на мехурчетата потъмнява и добива гноевиден вид.

Появата на обрива на тласъци е характерна изява за варицелата, коeто определя едновременното наличие в една и съща област на тялото на обриви в  различен стадий на развитие. Нерядко се засягат и лигавиците с появата на мехурчета, които бързо преминават в болезнени язвички.

Прогнозата при неусложнена варицела е добра. По-сериозна е при тежките и усложнени форми, наблюдаващи се най-вече при хора с имунен дефицит, бременни и новородени.

По-долу са представени най-често използваните хомеопатични медикаменти, облекчаващи оплакванията и скъсяващи еволюцията на заболяването.

Vaccinotoxinum 15 CH - този медикамент се приема обичайно само веднъж, в началото на боледуването в еднократна доза от 10 гранули за смучене. Повторен прием на същата доза се прави ако има по-затегнато протичане на заболяването.

Rhus toxicodendron 9CH - от него се приемат по 5 гранули за смучене 3-4 пъти дневно, в стадия на мехурчетата. Колкото по-интензивен е сърбежа, толкова по-чест е приема на Rhus toxicodendron, като може да бъде приеман включително и на всеки час. Щом отмине стадият на мехурчетата, приемът на Rhus toxicodendron вече не е необходим.

- Ако се засегнат и лигавиците, където освен сърбеж, мехурчетата често причиняват и болка е полезно приложението на медикамента Croton tiglium 9 CH. Обичайно от него се дават по 5 гранули за смучене, 3-4 пъти дневно. Колкото по-интензивни са усещанията на болния, толкова по-чест е приема – ако е необходимо и на всеки час.

- В стадия на коричките, особено ако има данни за инфектиране, е полезно приложението на Mezereum 9 CH в доза от 5 гранули за смучене, 3-4 пъти дневно.

-  В края на боледуването може да се включи Antimonium tartaricum 9 CH – 2 пъти дневно по 5 гранули с цел профилактика и по-бързо изчезване на лилавеещите следи по кожата, които остават на мястото на разчесаните обриви.

За малките деца, които не могат да смучат гранулите, те могат да бъдат давани стрити или разтворени в малко количество вода.

След прекарана варицела се формира доживотен имунитет.

* Предоставената информация не цели и не може да замести лекарската консултация.