Слънчево изгаряне, прегряване, слънчева алергия*

Бих искала да започна представянето на хомеопатичния подход при тези проблемни ситуации с думите, че профилактиката превъзхожда лечението.

Едва ли е необходимо да напомням как се профилактира слънчево изгаряне и прегряване. Всички са наясно колко е важно да няма излагане на слънце в „опасните часове“ – между 13 и 16 часа, да се използват слънцезащитни кремове, да се предпочита престоя на плажа да преминава под слънчев чадър, малките деца да носят леки памучни блузки с дълги ръкави и шапки с козирки, да се приемат достатъчни количества вода и т.н.

Ако все пак сме прекалили с престоя на плажа, добре е да знаем с какви хомеопатични медикаменти можем да си помогнем.

При розова, оточна кожа, която пари и щипе – може да се приложи Apis mellifica 15 CH, по 5 гранули, първоначално на всеки 15-20 минути (за 1-2 часа), а след това по 5 гранули на всеки час до намаляване на оплакванията.

Ако кожата е червена, болезнена  и гореща, като излъчваната топлина може да бъде усетена дори от разстояние – тогава предпочитаме  Belladonna 9 CH, която дозираме по същия начин.

Ако изгарянето е по-сериозно и се появят мехури, тогава е добре да се добави и Cantharis vesicatoria 9 CН в доза 3-4 пъти дневно по 5 гранули.

Belladonna 15 СН е подходяща и при признаци на претопляне – температура, главоболие, гадене, втрисане. В тези ситуации човек трябва да остане в хладно помещение, да приема много течности и  Belladonna 15 CH на всеки 15 минути, докато оплакванията понамалеят. Ако оплакванията са по-изразени или става въпрос за малко дете – добре е веднага да се потърси лекарска помощ. При по-изразени оплаквания, докато се осъществи лекарската консултация, състоянието може да бъде облекчено с приема на Glonoinum 9 CH на всеки 10-15 минути.

Профилактиката на слънчевата алергия е малко по-специфична. Ако имате този проблем, добре е около две-три седмици преди да отидете на плажа да се консултирате с лекар хомеопат, който да изготви подходяща за Вас профилактична схема. Това обичайно предотвратява появата на обривите.

Ако слънчева алергия вече се е проявила, тогава е добре да се приемат Muriaticum acidum 9 CH и Apis mellifica 15, като двата медикамента се редуват на всеки 1-2 часа до отшумяване на оплакванията. Ако те са по-изразени, в началото двата медикамента могат да се редуват на всеки 15-20 минути до облекчаване на симптомите.

* Предложената тук информация не цели и не може да замести лекарската консултация