Често задавани въпроси за хомеопатията

Може ли хомеопатичното лечение да се прилага при малки деца и бременни жени?
Хомеопатичното лечение е напълно безвредно. Разбира се, този принцип е в сила само ако лечението се прилага от добре обучен лекар, който е наясно докъде се простират възможностите на този метод и от кой момент нататък е необходимо да се премине и към друг вид терапия.
Хомеопатията може да се прилага спокойно през всички фази на бременността, при самото раждане или подготовката за него, при преодоляване на различни усложнения или за по-бързо възстановяване след раждането, за стимулиране или прекратяване на кърменето, за преодоляване на различни следродилни проблеми като косопад, умора, депресивност и др.
 Хомеопатична терапия може без опасения да се прилага и при малки деца (включително и при бебета).
 
 Може ли хомеопатията да се използва за профилактика ?
Хомеопатичните медикаменти не се използват само в острата фаза на дадено заболяване. Те могат да се предписват с голям успех и за профилактика на: чести боледувания, алергични прояви, паник-атаки и редица други периодични изяви на едно и също хронифицирало заболяване или на различни заболявания, свързани с общо понижената имунна защита на организма.
За целта е необходимо  да се изготви индивидуална профилактична програма.


Как да се приемат хомеопатичните медикаменти?
Гранулките или таблетките се смучат или схрускват. Най-добре е да се поставят под езика и да се оставят там докато се разтопят. На малките деца могат да се дават разтворени в малко вода. Добре е устата да е чиста в момента на приема, т.е. да има 10-15 мин. отстояние от прием на храни или напитки. Ако са приемани субстанции със съдосвиващ ефект - мента (под формата на дъвка, паста за зъби, бонбон...), кафе и други кофеин-съдържащи напитки, какао (под формата на напитка или шоколад), цигара, добре е да се изчакат 45-60 мин. преди приема на хомеопатичните медикаменти. Не е необходимо пълно изключване на тези субстанции докато се лекувате с хомеопатия, ако те по една или друга причина, са част от обичайното Ви ежедневие и не искате да се отказвате от тях.

Може ли хомеопатичните медикаменти да се комбинират с други видове лекарства?
Няма никакви противопоказания, когато това е необходимо, хомеопатичната терапия да се комбинира с други видове лечение. При хомеопатичната терапия не съществува риск от нежелани лекарствени взаимодействия. 


Ако в аптеката не намирам разреждането (означено е с цифра и буквите CH), което е изписал лекаря, може ли да го заменя с друго?
Можете да го направите само с изричното съгласие на Вашия лекар хомеопат, защото промяната в разреждането в някои случаи напълно променя ефекта от лекарството и вместо да доведе до подобрение, може да не даде нужния ефект или дори да предизвика влошаване.